06 80 223 223

Fogalomtár

Kifejezés Jelentés
Bólus etetés Adagonként (étkezésenként) történő etetés. A normál étkezéshez hasonlóan, naponta több alkalommal táplálunk, fecskendő segítségével.
Szorítókapocs Egy kisméretű eszköz, amelyet összenyomva meggátolhatjuk a szondából a szivárgást.
Folyamatos etetés Előre beállított sebességgel, több órán keresztül folyamatosan etetéssel beadott szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszer (korábbi nevén: “szondatápszer”)
Endoszkóp Vékony, hajlékony cső, amelyet a szájon keresztül a gyomorba vezetnek le (vizsgálathoz vagy szonda behelyezéséhez).
Szondatáplálás/enterális táplálás Olyan átmeneti vagy tartós táplálás, amikor a szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszert közvetlenül táplálás útján, a gyomorba vagy a belekbe juttatjuk be.
Hosszabbító cső Műanyag cső, amelyet a buttonhoz csatlakoztatunk az etetés idejére.
Tápláló szerelék Műanyag cső, amelynek egyik végét a szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszer zacskójához csatlakoztatjuk, a másik végét pedig a szondához vagy a hosszabbító csőhöz.
Öblítő víz A szondatubus/hosszabbító cső tisztítására beadott víz.
Gasztro- Bármilyen, emésztőrendszerrel kapcsolatos dolog.
Gasztrosztóma Egy nyílás a hasfalon, amely a gyomorüregbe vezet.
Gasztrosztóma tubus Olyan tápláló eszköz, melyet közvetlenül a gyomorba helyeznek be a hasfalon keresztüli nyíláson át (sztóma).
Gravitációs táplálás Amikor a táplálék a gravitációs erő segítségével jut be a gyomorba (vagyis a szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszert a gyomor magassága fölé helyezzük).
Nazogasztrikus szonda (NG) Olyan tápláló eszköz (gyomorszonda), amelyen keresztül a szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszert, folyadékot és/vagy gyógyszereket juttathatunk be közvetlen a gyomorba az NG-szondán keresztül. Az NG-szondát az orron keresztül vezetik be, végig a nyelőcsövön, és közvetlen a gyomorban végződik.
Oesophagus Közismert nevén nyelőcső, amelyen keresztül az étel és az ital a szájtól a gyomorig jut.
Orális Bármilyen, szájjal kapcsolatos dolog.
Éjszakai táplálás Tipikusan az éjszaka során beadott táplálék, általában pumpa segítségével.
Csatlakozó (port) A tápláló szerelék vagy a hosszabbító készlet végén lévő, lezárható nyílás, amelynek a mérete egy adott típusú fecskendőhöz illeszkedik.
Pumpa Egy eszköz, amely a szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszert szereléken keresztül, az Ön által beállított sebességgel juttatja be a szondába.
Pumpás táplálás Tápláló pumpa segítségével történő etetés.
Sztóma Műtéti nyílás, pl. a hasfalon.
Fecskendő Orvosi eszköz, amelyet folyadék/szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszer/gyógyszer beadására használunk.
Fecskendős táplálás A szondához csatlakoztatott fecskendő segítségével, kézi nyomással beadott táplálék. Ezt a módszert bólus táplálásnak is nevezzük.
Trachea A légcső, amely a száj felől a tüdőhöz vezeti a levegőt.
“Szondatápszer”, azaz szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszer Speciálisan összeállított folyékony táplálék, amely egyéni igényekre szabható.
Szondatáplálás Olyan táplálási mód, amikor táplálást segítő eszközön keresztül juttatjuk be a táplálékot/szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszert közvetlenül a gyomor-bélrendszerbe. Lehet átmeneti és tartós táplálási mód.