06 80 223 223

Kérdések és válaszok

Miért van egyáltalán erre szüksége a gyermekemnek?

Evési és etetési problémák számos okból kialakulhatnak. Ebben a helyzetben a normál, szájon át történő táplálkozással gyermekünk nem kapja meg mindazokat a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a növekedéshez elengedhetetlenek.

A szondatáplálás jó megoldás, hozzásegíti gyermekét egy teljes és szükségleteinek megfelelő étrendhez. Biztosak lehetünk abban, hogy így megkapja mindazon tápanyagokat, amelyek segítik a növekedésben, az egészség fenntartásában és az izomerő fejlődésében. Így közérzete is jobb lesz, és megerősödve könnyebben birkózik meg alapbetegségével is.

Mi is az a szondatáplálás? Hogyan valósul meg a gyakorlatban?

A táplálóeszközökön keresztül történő táplálás nagyon hasonlít a szájon át való tápláláshoz. Az étel ugyanúgy, természetes módon kerül megemésztésre. A különbség annyi, hogy az étel és a tápanyagok nem szájon át, hanem a szondán keresztül közvetlenül az emésztőrendszerbe jutnak be.

Gyermekorvosával együtt fogják megbeszélni, melyik a gyermeke számára a legjobb megoldás.

Mit tegyek a szondába?

Gyermeke kezelőorvosával és dietetikusával közösen fogják megbeszélni és eldönteni, hogy a szondával beadható tápláléktípusok közül, melyik leginkább megfelelő gyermeke számára.

Elérhetőek olyan, szondatáplálásra alkalmas speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek (régi nevükön: “szondatápszerek”), amelyeket szondatáplált gyermekek részére fejlesztettek ki. Ezek teljes értékűek, azaz minden tápanyagot (fehérje, zsír, szénhidrát, rost, ásványi anyag, vitamin) biztosítják, a gyermekek életkorának megfelelően.

Az otthon készített és pürésített ételek, szondán keresztül történő bejuttatása nem javasolt, mivel az ilyen táplálékkal nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a tápanyagtartalom és a mennyiség között. A pürésítés során gyakran nagy mennyiségű étel keletkezik és az ételt erősen fel kell hígítani ahhoz, hogy az át tudjon folyni a vékony szondán. A gyermekek ezt a nagy mennyiséget nem tolerálják. További előnye a a szondatáplálásra alkalmas specilális élelmiszereknek, hogy hogy alkalmazásuk során a tápanyag steril körülmények között kerül a gyermek szervezetébe, csökkentve ezzel a fertőzések kialakulásának valószínűségét.

A szonda mellett továbbra is tudok szájon át ételt adni a gyermekemnek?

A szondatáplálás nagy előnye, hogy mellette – amennyiben orvosa mást nem javasol – gyermeke szájon át is etethető. Ez nemcsak azt jelenti, hogy gyermeke továbbra is élvezheti a különféle ételeket az asztalnál, hanem ezáltal továbbra is használhatja és fejlesztheti a száj izmait, például rágás közben. A szájon keresztüli táplálás lehetősége nem minden gyermeknél áll fenn, ezért mindig kérjen tanácsot gyermeke kezelőorvosától, mielőtt szájon át etetné gyermekét, hogy megbizonyosodjon az esetleges kockázatokról!

Adhatok-e gyógyszert, vagy folyadékot a szondán keresztül?

iSzondán keresztül gyógyszert is adhatunk a gyermeknek. Ennek előnye, hogy így nem merülnek fel a nyeléssel vagy a rossz ízzel kapcsolatos problémák.
Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy gyermeke gyógyszere alkalmas-e a szondán keresztüli beadásra!

Gyermeke folyadékbevitelét is jól nyomon tudja követni. Vizet vagy bármely egyéb, szájon át bevitt folyadékot adhat, hogy elkerülje a kiszáradást. A szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszerek folyékonyak,  1 liter elfogyasztása, kb. 0,8 liter folyadéknak felel meg.

Mi változik majd a családi életünkben és életvitelünkben?

Sok szülőben aggodalom ébred azzal kapcsolatban is, hogy vajon, hogyan fogja a család mindennapi életét befolyásolni a szondatáplálás.

„Elmehetünk így is a parkba?”
„Ehetünk étteremben?”
„Elmehetünk nyaralni?”
„Továbbra is elmehetünk a tengerpartra és úszhatunk?”

Ezek nagyon fontos kérdések, mivel a család közös pillanatainak – mint például a vacsoraasztal körüli beszélgetés – megélése a szocializáció és a felnőtté válás kulcsfontosságú elemei, és elengedhetetlenek a családi kötődés kialakulásához.

Ezen kérdések mindegyikére egyértelműen az a válasz: igen, megoldható, lehet!
Valójában a családi élet, a közösségi események ugyanúgy folytatódhatnak. Kell is folytatódniuk a táplálóeszköz behelyezése után is. A szondatáplálás még szorosabbra fűzheti a családi kapcsolatokat, megerősíti a családi kötődést.