06 80 223 223

Táplálást segítő eszközök

táplálást segítő eszközökMindegyik eszköznek más a neve, attól függően, hogy a gyomor-bélrendszer melyik részébe helyezik őket, de mindegyiknek ugyanaz a célja: lehetővé tenni, hogy a szervezetbe juttathassuk mindazt a tápanyagot, amely szükséges gyermeke számára a növekedéshez és a megfelelő erőnléthez.

Egyik csoportja az eszközöknek, amelyeket átmeneti szondatápláláskor használunk (1-6 hét), az ún. szondák, amelyeket az orron keresztül vezetnek be, végig a nyelőcsövön keresztül. Ezek a szondák közvetlen a gyomorban vagy a vékonybélben végződnek.

Átmeneti szondatáplálás eszközei:

  • gyomorszonda
  • vékonybélszonda

Az eszközök másik csoportja, amelyeket tartós szondatápláláskor használunk (6 hetet meghaladó szondatápláláskor), az ún.tubusok, melyeknek különböző formái léteznek. Fő jellegzetességük, hogy a hasfalon keresztül helyezik be őket.

Tartós szondatáplálás eszközei:

  • PEG (percután endoszkópos gasztrosztóma) – Az esetek nagy részében elsőként javallt eszköz, melyet endoszkóp segítségével, bódítás alatt helyeznek be.
  • Ballonos eszközök – A sztóma csatorna (egy, a hasfalon készített nyílás) kialakítása után helyezik be.
  • Gasztrotubus – Közvetlenül a gyomorba helyezik a PEG kivétele után vagy sebészeti úton, sztómán keresztül.
  • Button – Egy hasfalra simuló táplálóeszköz, melynek csatlakozóját kizárólag a tápláláskor használjuk. Korszerű eszköz, mely nagyobb aktivitást tesz lehetővé a mindennapi életben.

Megjegyzés: A tubus és szonda kifejezést néha – ha nem is helyesen – mint egymás szinonimájaként is használják. A lényeg, hogy ezek az eszközök teszik lehetővé, hogy a tápanyag hatékonyan a szervezetbe kerülhessen.

További eszközök, felszerelések

Amikor otthon elkezdjük szondán keresztül táplálni a gyermeket, akkor az Otthonápoló bemutatja és megtanítja a családnak az eszközök helyes használatát, tisztítását.

Eszköz Magyarázat
Pumpa olyan eszköz, amely a szereléken keresztül általunk beállított sebességgel juttatja be az emésztőrendszerbe a szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszert
Hosszabbító cső műanyag cső, amely a szereléket/fecskendőt összeköti a buttonnal
Szorítókapocs a hosszabbító cső része, amely megakadályozza, hogy a szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszer visszafolyjon
Fecskendő arra használjuk, hogy a szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszert/folyadékot, és a szükséges gyógyszert beadjuk
Szerelék műanyag cső, amelynek az egyik vége a szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszert tartalmazó zacskóhoz rögzül, a másik pedig a táplálóeszközhöz