06 80 223 223

Mivel etessem a gyermekem?

mivel etessemDietetikusa és orvosa szakértelmére akkor is számíthat, amikor arról kell döntenie, mit adjon be a szondán vagy tubuson keresztül. Az, hogy melyik a legjobb, szondatáplálásra alkalmas speciális élelmiszer a gyermekének, függ a tápanyagigényétől, az alapbetegségétől, a korától, a növekedési ütemétől, de függhet még a lehetséges allergiáktól is.

Elérhetők szondatáplálásra alkalmas, speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek, amelyek számos előnnyel járnak:

  • kifejezetten a szondatáplálásban részesülő gyermekek számára lettek kifejlesztve
  • tápanyagok szempontjából teljes értékűek és kiegyensúlyozottak
  • a gyermekek tápanyagigényeinek megfelelőek
  • sterilizáltak
  • kényelmes a használatuk
  • könnyedén átfolynak a szonda csövén, így nem fordul elő dugulás
  • önmagukban vagy kiegészítésként is használhatóak

A házi készítésű ételekkel nem lehet nyomon követni az egyes étkezéssel biztosított tápanyag- és kalóriamennyiséget. Nehezen kezelhetők a csövek eltömődésével és bakteriális szennyezésével kapcsolatos problémák is, amelyek súlyos gyomor- és hasi tüneteket okozhatnak, ezért használatuk ellenjavallt.

A dietetikus vagy az orvos tanácsa alapján sok szülő kombinálja a gyermek szájon át történő etetését a szondatáplálással. Egyes gyermekek szeretnek és tudnak is napközben hagyományosan étkezni, és csak éjjel kapnak szondatáplálást, míg mások az étkezések után csak akkor kapnak szondatáplálást, ha nem volt megfelelő a szájon át történő bevitel. Bizonyos esetekben a gyermek egyáltalán nem akar szájon át enni, ilyenkor kizárólag a táplálóeszközön keresztüli táplálás a megoldás.

Amikor a szájon át történő táplálkozásról gondolkodunk, mindig az előnyök és hátrányok, a gyermek késztetéseinek vagy éppen ellenkezésének figyelembe vételével történő egyéni mérlegelés a leginkább célravezető.

Egyes esetekben gyermeke gyógyszereit is beadhatja a szondán keresztül. Ezzel elkerülheti a szájon át beadott gyógyszereknél gyakran előforduló, ízzel és a gyógyszer lenyelésével kapcsolatos problémákat. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy pontosan mikor kell a gyermekének a gyógyszert beadni: éhgyomorra vagy étkezés után? Azt is fontos megtudni, hogy folyadékként, tablettaként vagy por formában a legjobb beadni a gyógyszert a gyermeknek.