06 80 223 223

Szondatáplálás idegrendszeri (neurológiai) betegségekben

Dr. Csohány Ágnes
Rehabilitációs gyermekgyógyász főorvos
Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, Budapest

A cerebrális parézis (CP)

Veleszületett vagy szerzett tünetcsoport, melyet a várandósság alatt, a gyermek születésekor vagy két éves kora előtt bekövetkezett agykárosodás okozza.

Egyértelműen kimutatható összefüggés a koraszülöttség és a cerebrális parézis között, melynek kockázata a születési testsúly és a terhességi hét csökkenésével egyre nagyobb.

Hazánkban 1000 újszülöttre 3-4 cerebrális parézises gyermeket diagnosztizálnak.

A cerebrális parézis elsősorban mozgásszervi károsodással jár.

Ez a mozgások összerendezésében vagy az izomzat kóros feszességében, esetleg koordinációs problémákban nyilvánul meg. A vezető tünetek alapján egy vagy több végtagot érintő formákat, vagy főként túlmozgásokban jelentkező típust különböztetünk meg. A mozgásszervi funkciókárosodáson kívül gyakran társul hozzá epilepszia, érzékszervi és értelmi képességek elmaradása is. A súlyosság személyenként nagyon változó. Az agykárosodás mértékében ugyan nincs változás, de az életkor előrehaladtával és a növekedéssel fokozatosan válhatnak nyilvánvalóbbá a tünetek, és mutathatnak mintegy romló tendenciát a gyermeknél.

Megjelenési formája az enyhétől a súlyos mozgásképesség zavaráig terjedhet, a korábbi károsodás mértékétől függően. Enyhe esetben a diagnózis csak 3-4 éves korra derül ki.
Súlyosabb esetben már csecsemőkorban is észlelhetőek a tünetek, melyek egyre nagyobb elmaradást mutatnak mozgás, később az önellátás és egyéb területeken is a „normál” fejlődésű, azonos korú gyermekekétől. Előfordul az is, hogy a gyermekek teljes ápolást, gondozást igényelnek egész életükön át.

A gyermekeknek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot kell biztosítani testi és szellemi fejlődésükhöz.

A cerebrális parézises gyermekeknél ezen felül még plusz tápanyagigénnyel is számolunk, elsősorban a mozgásállapotuk és a különböző fejlesztések miatt.

Az izomgyengeség, a koordináció és az izomtónus zavarok nemcsak a végtagokat (kar, láb), a nagy mozgásokat érintik, hanem minden izomzatot. Így ebbe a táplálkozásban részt vevő izmok is beletartoznak (arcizomzat, rágóizom, nyelvizomzat, garat izmai). Nemzetközi adatok alapján a cerebrális parézises gyermekek 80%-ánál észlelhető valamilyen evés- vagy táplálkozási zavar.

A cerebrális parézises gyermekeknél az étkezéssel kapcsolatos tevékenységeket, képességeket külön vizsgáljuk és mérjük fel. A rágás-, nyelészavarok miatt bizonyos esetekben a táplálásukhoz szondatáplálást kell alkalmazni.

Mikor válhat szükségessé a szondatáplálás?

  • Ha a gyermek az étkezések kapcsán rendszeresen félrenyel, és emiatt visszatérő tüdőgyulladásai vannak, akkor súlyos nyelészavar áll fenn. Ilyenkor a gyermek szájon át történő etetése kapcsán életet veszélyeztető állapotok alakulhatnak ki. Szondatáplálással ezek a szövődmények megelőzhetők és a gyermek megfelelő táplálása is biztosítható.
  • Ha az étkezésekre fordított idő aránytalanul hosszú – nemzetközi ajánlások alapján meghaladja a 40 percet –, akkor indokolt a szondatáplálás bevezetése.
  • Olykor a gyermek és a szülő számára is kényszer és tortúra az étkezés, mindkét fél frusztrált, szorong az étkezési helyzetektől, az egész etetés egy küzdelem. Ilyenkor is segít a szondatáplálás.

Hogyan befolyásolja a gyermek fejlődését a szondatáplálás?

Táplálási nehezítettség esetén a szondatáplálás biztosítja a növekedéshez szükséges mennyiségű és minőségű táplálékot. A megfelelő tápláltsági állapot elengedhetetlen az idegrendszer és a vázizomrendszer fejlődéséhez. A jó tápláltsági szint nélkülözhetetlen a mozgáshoz és az értelmi fejlődéséhez.

Lehet-e a cerebrális parézises beteget szonda mellett szájon át is etetni?

Általánosságban elmondható, hogy igen, lehet.

Kivételt képez, ha a gyermek nyelészavara olyan fokú, hogy a szájon át történő táplálása életet veszélyeztet. Erre a kezelőorvos mindig felhívja a figyelmet.

Kiegészítő szondatáplálás
Azoknál a gyermekeknél használjuk, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű táplálékot elfogyasztani egy étkezés alatt. Erre akkor kerül sor, amikor a szájon keresztül megkezdett etetés során a gyermek elfárad és a hiányzó mennyiséget a szondán keresztül speciális – gyógyászati célra szánt – tápszerrel kell pótolni, különben a gyermek éhes marad. Nagyon fontos, hogy az evés megmaradjon örömteli tevékenységnek, és csak annyit egyen a gyermek szájon át, amennyi jól esik neki.

Kizárólagos szondatáplálás
Ilyenkor a táplálás csak a táplálást segítő eszközön keresztül történik, de emellett elkezdhetőek a nyelést és evést segítő és támogató terápiák, lehetőséget biztosítva a továbblépésre.

Részt vehet-e a fejlesztő foglalkozásokon a gyermek?

A szondatáplálás mellett természetesen tovább folytathatók a fejlesztő terápiák, sőt, általában a terápiák hatékonyabbá válnak, hiszen az étkezések mellett több idő marad más tevékenységek elvégzésére. A fejlődéshez szükséges tápanyagok is biztosítottak, így eredményesebbek a mozgás és készségfejlesztő terápiák.

Vizes terápiára járhat-e a szondás gyermek?

Speciális szonda alkalmazásával nincs akadálya a vízben történő terápiának.

Hogyan befolyásolja a családi és a társas kapcsolatokat a szonda?

Sok szülő fél attól, hogy a szondatáplálás rontja a társas kapcsolatokat, hiszen az étkezés egy nagyon fontos része a családi életnek. A szondás gyermek ugyanúgy részese lehet a családi asztalközösségnek. Szülők és gyermekek egyaránt felszabadulnak az evés, etetés kényszere alól. Megszűnnek az evéssel járó harcok, játszmák. Újra élménnyé válhat az étkezés.

Van-e visszaút a szondától a szájon át történő evés felé? Eltávolítható-e a szonda?

Abban az esetben, ha a gyermek étkezésében olyan pozitív változások állnak be, hogy szájon át történő étkezéssel is biztosíthatók a növekedéshez, fejlődéshez szükséges tápanyagok, akkor igen. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy három hónapig még tartsuk meg a táplálást segítő eszközt, és csak akkor távolítsuk el, amikor megnyugtatóan tudjuk biztosítani a szükséges tápanyagok elfogyasztását normál táplálkozással.

Az újabb szonda behelyezése sokkal nagyobb stressz, mint a jelenlegi szonda megtartása.

TIPP: Bővebb információért látogasson el a nutricia.hu weboldalra!