06 80 223 223

Szondatáplálás daganatos (onkológiai) betegségekben

Dr. Tomsits Erika
Gyermek-gasztroenterológus főorvos
Budapest Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság elnöke

Czuppon Krisztina
Dietetikus
Budapest Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A daganatos megbetegedések során a szervezet az alapbetegség, illetve a kemoterápiás és sugárterápiás kezelések miatt jóval magasabb energiabevitelt igényel. A fenti okok miatt a tápláléknak kellő arányban és mennyiségben kell tartalmaznia az izom fejlődéséhez, megtartásához szükséges tápanyagokat. A megfelelő tápláltsági állapot segítheti a kezelések mellékhatásainak jobb tolerálhatóságát, és javíthatja a szervezet immunfunkcióit.

Különösen fontos a daganatos betegséggel küzdő, nehéz terápiás időszakot átélő gyermek táplálása.

A kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásaként előfordulhat a gyomor-bélrendszer sérülése, mely részben korlátozhatja a tápanyagok megfelelő felszívódását.

A gyomor-bélrendszerbe kerülő táplálék nagyon fontos a bélnyálkahártya épségének megőrzéséhez. Még abban az esetben is fontos a táplálás, ha a bél nem funkcionál tökéletesen, mert működését még ebben a formában is fenn kell tartani. Az emésztőrendszerben történő táplálás mindig elsődlegesen választandó a vénába történő tápláláshoz képest.

A daganatos beteg gyermek számos okból – az alapbetegségéből levezethető okok miatt – utasíthatja el a legnagyobb gondossággal elkészített, a beteg előzetes kívánságának megfelelő táplálékot is. A folyamatos, kényszeres kínálgatás rontja a beteggel eltöltött idő bensőségességét. A helyzet áthidalására szükség esetén a szondatáplálás a megoldás.

Onkológiai betegeknél különösen fontos a táplálási módról való döntés és a beteg mindenkori állapotához való igazítás.

A szonda viselése kezdetben szokatlan, de nem fájdalmas, a megszokásához a környezet elfogadó és támogató magatartása elengedhetetlen.

A szonda behelyezésének idején figyelembe kell venni a beteg gyermek tápláltsági állapotát, a betegségének típusát, stádiumát, az alapbetegség kezelésének esetleges szövődményeit és azok kialakulásának ütemét. A szonda behelyezését időben el kell dönteni és megkezdeni, még az alultápláltság kialakulása és az izomvesztés előtt. A behelyezéssel esetleg együtt járó szövődmények a szervezet immunválaszának csökkenésével egyre gyakoribbá válhatnak, miközben az elégtelen táplálkozás ugyancsak gyengítő hatású immunválasz. Az önmagát erősítő kedvezőtlen kör megszakítására a szondatáplálás jótékony hatásáról meggyőződött, a szondatáplálásban való aktív részvételben elkötelezett, segítő környezetre van szükség.

TIPP: Látogasson el a daganatosgyermekek.hu weboldalra!