06 80 223 223

Bevezetés

bevezetés Az első kérdés mindenkiben, amikor az orvosa szondát rendel, „mi a legjobb a gyermekemnek?”
A táplálást segítő eszközzel való táplálás a megoldás, amikor a szájon át történő etetés nehézségekbe ütközik. A fejlődő szervezetnek több tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, mint amennyi ételt a hagyományos étkekkel és étkezéssel biztosítani tudunk a gyermeknek.

A gyermekorvosi vagy a dietetikusi tanácsadás után sok, a szondatáplálást mérlegelő szülő fejezi ki szomorúságát, abbéli aggodalmát, hogy így elveszíti a gyermekükkel fennálló különleges kapcsolatot, megfosztják gyermeküket a különféle, hagyományos ételek élvezetétől. A szülők másik gyakori félelme azzal a teherrel kapcsolatos, amely ilyenkor a családra nehezedhet. Egyfajta bűntudat is gyakran megfogalmazódik amiatt, hogy gyermeküket még több kórházi tartózkodásnak teszik ki. Ezek az érzések mind teljesen természetesek és érthetők.

Ami most szinte elképzelhetetlennek tűnik, az valójában lehet egy új korszak kezdete is, amelyben továbbra is ugyanúgy szeretheti és élvezheti a gyermekével töltött időt, mint korábban. Gyermekével fennálló bensőséges kapcsolata olyan, amelyet még egy ilyen komoly nehézség sem árnyékolhat be. Megosztani egymással a közös pillanatokat, élvezni egymás társaságát, minderre továbbra is megvan minden lehetősége. Ebben a megváltozott helyzetben a táplálóeszközzel együtt is a legjobbat adhatja gyermekének.

Amikor gyermeke étkezési nehézségeiről van szó, akkor minden döntés nehéz és a válasz néha nem egyértelmű. Azonban a kihívások, amelyekkel már megküzdöttek, azt mutatják, hogy gyermekével együtt erősek és ezek után még erősebbek lesznek.

A környezetünktől kapott támogatás és szeretet ugyanolyan fontos, mint az idő, amelyre ahhoz van szükségünk, hogy végiggondoljuk, mivel tehetünk a legjobbat gyermekünk számára.

Megannyi más szülő is átélte már ugyanezt a helyzetet, amellyel Ön most ismerkedik. Szeretnénk, ha gondjaival nem maradna magára. Számíthat a kezelő csapat, orvos, dietetikus, otthonápoló, szülőtársak segítségére.

E honlapon igyekszünk részletesen elmagyarázni a szondatáplálás elveit, gyakorlatát és eszköztárát. Törekszünk arra, hogy részleteiben is bemutassuk a mindennapi életvitel teendőit, annak kialakítását az étkezési időktől kezdve egészen az otthonon kívül történő táplálásig.